En fantastisk legende
Skal man snakke om maraton, er det viktig å begynne med den spennende legenden bak hvordan sporten oppstod. Antikkens Hellas er fylt av myter og legender, og det er praktisk talt umulig å finne ut om hvilke som er sanne og hvilke som er påfunn. Men men, historien sier i hvert fall at en soldat som het Pheidippides løp alt han kunne fra byen Marathon til hovedstaden Athen, kun for å fortelle innbyggerne og politikerne at de greske styrkene hadde klart å beseire perserne i et gigantisk slag ved den eldgamle førstnevnte byen. Det at han løp fra Marathon til Athen betraktes som en stor bragd, for det er faktisk førti kilometer mellom de to byene, og han hadde i bunn og grunn ingen solid grunn til å skynde seg som han gjorde. Det var gleden, det var stoltheten som drev ham fremover, og det at han kom seg frem såpass raskt var intet annet enn et lite mirakel. Denne utrolige fortellingen har overlevd gjennom flere tusen år, og lever i beste velgående i dag. Det er nettopp slik verdens vanskeligste løp har blitt kalt siden dess – maraton.
Moderne maraton
Gjennom årene har man selvsagt lurt på om historien om Pheidippides er sann eller ikke, og en måling av distansen fra Marathon til Athen fastslo at distansen på 42 kilometer ikke er helt nøyaktig. Idretten har dog beholdt sin faste plass i OL-programmet, og regnes til å være blant de mest krevende av alle. Man må trene i mange år før man klarer å løpe et maraton, og for mange blir dette en viktig oppnåelse i jakten på en bedre helse. Dessuten har selve ordet «maraton» blitt en metafor for noe som virkelig helt uoppnåelig. Noe som krever ekstrem utholdenhet og viljestyrke. Samtidig er det viktig å påpeke at den offisielle distansen ble fastsatt til nøyaktig 42 195 meter allerede i 1921, og siden dess har den (med få variasjoner) blitt holdt rimelig nøyaktig.
Mensen Ernst – den norske legenden
Som oftest tenker man ikke på maraton når man snakker om Norge og norske idrettsutøvere, men nå skal vi fortelle deg om en legendarisk nordmann som regnes til å være tidenes aller største maratonløper – uten sidestykke. Mons Monsen Øyri, bedre kjent som Mensen Ernst. Husk på dette navnet, og nevn den unike nordmannen når du diskuterer maraton med utenforstående. Mensen Ernst var en altmuligmann fra Norge, en mann som løp og vandret over gigantiske distanser gjennom hele sitt liv. Han utforsket store deler av den kjente verden og regnes faktisk til å være den første profesjonelle idrettsutøveren i Norges historie. Han begynte med mange «små» løp (fra Norge til England, blant annet) som veddemål om penger, men satte deretter ut på utrolig lange ferder på kryss og tvers av kontinentene. Noen av løpene han er mest kjent for gikk fra Paris til Moskva. Veddemålet var at han skulle tilbakelegge den gigantiske distansen på femten dager, men gjett hva? Ernst var fremme i Moskva en dag for tidlig! Nesten to hundre kilometer per dag! Han løp også fra Tyskland til Hellas, men den største bragden er selvfølgelig den utrolige reisen fra Istanbul (Konstantinopel på den tiden) til Calcutta i India. Du leste riktig! På under to måneder tilbakela han over åtte tusen kilometer, med etapper på 150 km om dagen.
Grete Waitz – maratondronningen
Siden tiden Mensen Ernst var aktiv har Norge fokusert på andre typer sport, men med jevne mellomrom har store talenter også innen maraton dukket opp her i landet. Den mest kjente av disse er Grete Waitz, Norges mestvinnende langdistanseløper. Med over tretti NM-gull og flere internasjonale medaljer regnes hun som en av de fremste forkjemperne av kvinneidrett i verden. Grete Waitz har mottatt en rekke utmerkelser for sine fantastiske meritter, og er intet mindre enn en folkehelt her i landet.